12 jan 2017

KRITIČARI SU IZABRALI / NEOBIČNE PRIČE / RAT SJEĆANJA

Ostalo

Informacije o događaju

Kategorija
Tip događaja
Ostalo
Datum i vreme
Če 19:00

Kratak opis događaja

Otvaranje: Kritičari su izabrali / Neobične priče / Rat sjećanja

Opis i detalji

VLADIMIR ČERVENKA // (NE) OBIČNE PRIČE // GALERIJA ARTGET

Pod naslovom „(Ne) obične priče“ biće prikazani radovi iz brojnih i tematski i izražajno raznovrsnih ciklusa (Ljudi, Dokument, Površine i linije, Objekti, Mrtva priroda, Kosmička istraživanja... ) autora čije bavljenje fotografijom traje pet i po decenija, a izlagačka karijera 45 godina.

„Za mene je fotografija pre svega informativno-emotivno saopštenje koje obuhvata celokupnu oblast fotografije: od dokumentarne do tzv. umetničke.

Da li će ona biti obična informacija ili umetničko delo zavisi od toga koje komponente pretežu – informativne ili emotivne. Kod kreiranja fotografija čiji je cilj bio da prenesu moju autorsku emotivnu poruku koristio sam iskustva češkog pisca Bohumila Hrabala za koga je umetnost „slobodna igra sa slobodnom maštom koja je manje ili više umrljana stvarnošću“.

Onaj ko ima ambicije mora da ima na umu da je umetnost društvena kategorija, sa svim pozitivnim i negativnim aspektima koje takva formulacija donosi”. (Vladimir Červenka)

KRITIČARI SU IZABRALI 2017 // GALERIJA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

„Kritičari su izabrali“ je izložba koja se organizuje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 1969. godine, a koja se od 2001. godine predstavlja autorsku izložbu dobitnika nagrade za likovnu kritiku Lazar Trifunović.

Autor izložbe „Latentna sklonost dogmatizmu“ je Milan Popadić, dobitnik nagrade za 2014. godinu.

„Latentna sklonost dogmatizmu“ je naslov intervjua sa profesorom Lazarom Trifunovićem, objavljenom u listu Student 1983. godine. U jedanaest pitanja i odgovora ovog razgovora dijagnostikovano je stanje u istorijskoumetničkoj disciplini u Srbiji početkom osamdesetih godina 20. veka.

Trideset i tri godine kasnije, u novom, 21. veku, studenti treće godine istorije umetnosti, polazeći od ovog intervjua kao scenarija izložbe, odgovaraju na ista pitanja, nudeći svoje odgovore.

"RAT SJEĆANjA" // GALERIJA PODROOM

Verujući da u našem sećanju sigurno postoji mesto za pomirenje, te da proces trajnog mira zavisi u mnogome od kulture sećanja, Centar za nenasilnu akciju je realizovao izložbu fotografija ''Rat sjećanja'' koja će nakon Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Bihaća biti predstavljena i u Beogradu.

Izložba, koju prati i publikacija, deo je projekta „Ratni spomenici u BiH (od 1991.)“, a nastala je s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane.

Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih u poslednjih 25 godina ima za cilj da podstakne preispitivanje uticaja kolektivnog sećanja na proces izgradnje mira.

Na izložbi će biti izložena 51 fotografija Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića, fotografa, mirovnih aktivista i članova istraživačkog tima CNA.

Bili ste ovde?

Vaše mišljenje, utisci i zapažanja o KRITIČARI SU IZABRALI / NEOBIČNE PRIČE / RAT SJEĆANJA su izuzetno bitni i mogu pomoći drugima da donesu bolje odluke!

Ocenite KRITIČARI SU IZABRALI / NEOBIČNE PRIČE / RAT SJEĆANJA!

Svojim mišljenjem, utiscima i zapažanjima pomažete svim nadji.info posetiocima - šta mogu da očekuju, da li je vredno njihove pažnje, kao i koje su dobre ali i koje stvari mogu da se poprave kod KRITIČARI SU IZABRALI / NEOBIČNE PRIČE / RAT SJEĆANJA

Iznesenim mišljenjem vlasniku KRITIČARI SU IZABRALI / NEOBIČNE PRIČE / RAT SJEĆANJA omogućavate da se direktno informiše o tome šta posetioci, kupci, kao i gosti - stvarno misle o KRITIČARI SU IZABRALI / NEOBIČNE PRIČE / RAT SJEĆANJA i kako može da unapredi svoje usluge

Podelite vaše utiske sa ostalim nadji.info korisnicima ... iznesite ih rečima, ili ih pokažite slikom!