MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA - Sibnica bb, 114554 Sibnica, Srbija

MANASTIR SIBNICA

PREPODOBNA MATI PARASKEVA

Rekli su:

Za manastir Prepodobne mati Paraskeve u Sibnici, nedaleko od Barajeva, Sopota i Kosmaja, vezane su mnoge nepoznanice, ali i legende i narodna predanja. I dok se arheološkim i drugim istraživanjima ne utvrde činjenice, ostaje da se zna da je na tom lokalite

Informacije o mestu

5.00 1

Sadržaji

Prikazana sadržaj/a

1-5 (5)

Novi manastir na ostacima starog

Za manastir Prepodobne mati Paraskeve u Sibnici, nedaleko od Barajeva, Sopota i Kosmaja, vezane su mnoge nepoznanice, ali i legende i narodna predanja.

I dok se arheološkim i drugim istraživanjima ne utvrde činjenice, ostaje da se zna da je na tom lokalitetu, koji se zove Seona (verovatno se tako nekada zvalo i selo na tom mestu) postojao manastir Prečiste.

To pokazuje popis sa kraja šesnaestog veka u Smederevskom defteru, koji kaže da ovaj manastir ima jednog monaha i da plaća porez od 300 akči.

Mesto na kome se nalazi manastir narod zove i Manastirina, a ovde se nekada nalazila i jedna stara kapela. Istraživači su pronašli ostatke cigala, starih čiraka i novca.

Zgrada čiji su tragovi otkriveni bila je duga trideset metara i verovatno se radilo o ostacima nekadašnjeg hrama.

Da bi se stiglo do ovog manastira, skreće se kod spomenika u selu Sibnica i makadamskim putem, dugim oko dva kilometra dolazi se do manastirske porte u kojoj se nalazi obnovljeni hram Svete Petke.

Pored manastira posvećenog Svetoj Petki, pažnju posetilaca privlači iparohijska crkva u centru sela Sibnica.

ocena 5.00

Bili ste ovde?

Vaše mišljenje, utisci i zapažanja o MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA su izuzetno bitni i mogu pomoći drugima da donesu bolje odluke!

Ocenite MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA!

Svojim mišljenjem, utiscima i zapažanjima pomažete svim nadji.info posetiocima - šta mogu da očekuju, da li je vredno njihove pažnje, kao i koje su dobre ali i koje stvari mogu da se poprave kod MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA

Iznesenim mišljenjem vlasniku MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA omogućavate da se direktno informiše o tome šta posetioci, kupci, kao i gosti - stvarno misle o MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA i kako može da unapredi svoje usluge

Podelite vaše utiske sa ostalim nadji.info korisnicima ... iznesite ih rečima, ili ih pokažite slikom!