MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA - Sibnica bb, 114554 Sibnica, Srbija

MANASTIR SIBNICA

PREPODOBNA MATI PARASKEVA

Rekli su:

Za manastir Prepodobne mati Paraskeve u Sibnici, nedaleko od Barajeva, Sopota i Kosmaja, vezane su mnoge nepoznanice, ali i legende i narodna predanja. I dok se arheološkim i drugim istraživanjima ne utvrde činjenice, ostaje da se zna da je na tom lokalite

Informacije o mestu

5.00 1

Ugradi dodatak

Recenzije

Prikazana recenzija/e

1-1 (1)

Distribucija ocena baziranih na ukupno 1 recenzija/e:

1
0
0
0
0

Novi manastir na ostacima starog

Za manastir Prepodobne mati Paraskeve u Sibnici, nedaleko od Barajeva, Sopota i Kosmaja, vezane su mnoge nepoznanice, ali i legende i narodna predanja. I dok se arheološkim i drugim istraživanjima ne utvrde činjenice, ostaje da se zna da je na tom lokalitetu, koji se zove Seona (verovatno se tako nekada zvalo i selo na tom mestu) postojao manastir Prečiste. To pokazuje popis sa kraja šesnaestog veka u Smederevskom defteru, koji kaže da ovaj manastir ima jednog monaha i da plaća porez od 300 akči.

Mesto na kome se nalazi manastir narod zove i Manastirina, a ovde se nekada nalazila i jedna stara kapela. Istraživači su pronašli ostatke cigala, starih čiraka i novca. Zgrada čiji su tragovi otkriveni bila je duga trideset metara i verovatno se radilo o ostacima nekadašnjeg hrama.

Da bi se stiglo do ovog manastira, skreće se kod spomenika u selu Sibnica i makadamskim putem, dugim oko dva kilometra dolazi se do manastirske porte u kojoj se nalazi obnovljeni hram Svete Petke.

Pored manastira posvećenog Svetoj Petki, pažnju posetilaca privlači iparohijska crkva u centru sela Sibnica.

Bili ste ovde?

Podelite vaše utiske sa ostalim nadji.info korisnicima

... iznesite ih rečima, ili ih pokažite slikom!

Vaše mišljenje, utisci i zapažanja o MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA su izuzetno bitni i mogu pomoći drugima da donesu bolje odluke!

Svojim mišljenjem, utiscima i zapažanjima pomažete svim nadji.info posetiocima - šta mogu da očekuju, da li je vredno njihove pažnje, kao i koje su dobre ali i koje stvari mogu da se poprave kod MANASTIR SIBNICA: PREPODOBNA MATI PARASKEVA