Ocena

Za manastir Prepodobne mati Paraskeve u Sibnici, nedaleko od Barajeva, Sopota i Kosmaja, vezane su mnoge nepoznanice, ali i legende i narodna predanja. I dok se arheološkim i drugim istraživanjima ne utvrde činjenice, ostaje da se zna da je na tom lokalitetu ...

Mesto

Naziv
MANASTIR SIBNICA PREPODOBNA MATI PARASKEVA
Socijalne mreže

Recenzije 1-1 (1)

Distribucija ocena baziranih na ukupno 1 recenzija/e

5 1
Postoji 1 od ukupno 1 recenzija/e - 100%, sa ocenom od 5 zvezdica/e.
4 0
Postoji 0 od ukupno 1 recenzija/e - 0%, sa ocenom od 4 zvezdica/e.
3 0
Postoji 0 od ukupno 1 recenzija/e - 0%, sa ocenom od 3 zvezdica/e.
2 0
Postoji 0 od ukupno 1 recenzija/e - 0%, sa ocenom od 2 zvezdica/e.
1 0
Postoji 0 od ukupno 1 recenzija/e - 0%, sa ocenom od 1 zvezdica/e.
objavljeno pre 2 godine/a

Novi manastir na ostacima starog

5.00

Za manastir Prepodobne mati Paraskeve u Sibnici, nedaleko od Barajeva, Sopota i Kosmaja, vezane su mnoge nepoznanice, ali i legende i narodna predanja. I dok se arheološkim i drugim istraživanjima ne utvrde činjenice, ostaje da se zna da je na tom lokalitetu, koji se zove Seona (verovatno se tako nekada zvalo i selo na tom mestu) postojao manastir Prečiste. To pokazuje popis sa kraja šesnaestog veka u Smederevskom defteru, koji kaže da ovaj manastir ima jednog monaha i da plaća porez od 300 akči.
Mesto na kome se nalazi manastir narod zove i Manastirina, a ovde se nekada nalazila i jedna stara kapela. Istraživači su pronašli ostatke cigala, starih čiraka i novca. Zgrada čiji su tragovi otkriveni bila je duga trideset metara i verovatno se radilo o ostacima nekadašnjeg hrama.
Da bi se stiglo do ovog manastira, skreće se kod spomenika u selu Sibnica i makadamskim putem, dugim oko dva kilometra dolazi se do manastirske porte u kojoj se nalazi obnovljeni hram Svete Petke.
Pored manastira posvećenog Svetoj Petki, pažnju posetilaca privlači iparohijska crkva u centru sela Sibnica.

Ključne reči

Recenzije

novi, manastir, ostacima, starog, manastir, koji, zove, verovatno, nekada, nalazi, manastira, sibnica, prepodobne, mati, paraskeve, sibnici, nedaleko, barajeva, sopota, kosmaja, vezane, mnoge, nepoznanice, legende, narodna, predanja, arheološkim, drugim, istraživanjima, utvrde, činjenice, ostaje, lokalitetu, seona, tako, zvalo, selo, mestu, postojao, prečiste, pokazuje, popis, kraja, šesnaestog, veka, smederevskom, defteru, kaže, ovaj, jednog, monaha, plaća, porez, akči, mesto, kome, narod, manastirina, ovde, nalazila, jedna, stara, kapela, istraživači, pronašli, ostatke, cigala, starih, čiraka, novca, zgrada, čiji, tragovi, otkriveni, bila, duga, trideset, metara, radilo, ostacima, nekadašnjeg, hrama, stiglo, ovog, skreće, spomenika, selu, makadamskim, putem, dugim, kilometra, dolazi, manastirske, porte, kojoj, obnovljeni, hram, svete, petke, pored, posvećenog, svetoj, petki, pažnju, posetilaca, privlači, iparohijska, crkva, centru, sela