Ocena

Za manastir Prepodobne mati Paraskeve u Sibnici, nedaleko od Barajeva, Sopota i Kosmaja, vezane su mnoge nepoznanice, ali i legende i narodna predanja. I dok se arheološkim i drugim istraživanjima ne utvrde činjenice, ostaje da se zna da je na tom lokalite

Mesto Besplatan unos

Naziv
MANASTIR SIBNICA PREPODOBNA MATI PARASKEVA
Društvene mreže

Recenzije 1-1 (1)

Distribucija ocena baziranih na ukupno 1 recenzija/e:

1
0
0
0
0
objavljeno pre 3 godine/a

Novi manastir na ostacima starog

5.00

Za manastir Prepodobne mati Paraskeve u Sibnici, nedaleko od Barajeva, Sopota i Kosmaja, vezane su mnoge nepoznanice, ali i legende i narodna predanja. I dok se arheološkim i drugim istraživanjima ne utvrde činjenice, ostaje da se zna da je na tom lokalitetu, koji se zove Seona (verovatno se tako nekada zvalo i selo na tom mestu) postojao manastir Prečiste. To pokazuje popis sa kraja šesnaestog veka u Smederevskom defteru, koji kaže da ovaj manastir ima jednog monaha i da plaća porez od 300 akči.
Mesto na kome se nalazi manastir narod zove i Manastirina, a ovde se nekada nalazila i jedna stara kapela. Istraživači su pronašli ostatke cigala, starih čiraka i novca. Zgrada čiji su tragovi otkriveni bila je duga trideset metara i verovatno se radilo o ostacima nekadašnjeg hrama.
Da bi se stiglo do ovog manastira, skreće se kod spomenika u selu Sibnica i makadamskim putem, dugim oko dva kilometra dolazi se do manastirske porte u kojoj se nalazi obnovljeni hram Svete Petke.
Pored manastira posvećenog Svetoj Petki, pažnju posetilaca privlači iparohijska crkva u centru sela Sibnica.