21 apr 2017

ŠLAGERI, SURF, ROKENROL ŽURKA / ŽILIJEN (VIS LIMUNADA)

Žurka i društveno okupljanje

Informacije o događaju

Kategorija
Tip događaja
Žurka i društveno okupljanje
Datum i vreme
Pe 20:00

Kratak opis događaja

Šlageri, surf, rokenrol žurka / Žilijen (Vis Limunada) @ Polet

Opis i detalji

U petak uveče muzikom surfovaće Vladimir Živković Žilijen majstor Limunade, rokenrola, surfa i italijanskih i retro šlagera. Ovo veče smo dugo čekali, još od kraja prošle godine.

Šlager je zabavnomuzički izraz nastao u prvoj polovini 20. veka, zaslužan je za veliku popularizaciju zabavne muzike širom evropskog kontinenta.

Reč je o popularnoj i kod publike veoma omiljenoj vokalnoj kompoziciji relativno jednostavne instrumentalne sadržine. U početku su to bile lake i pitke arije i pesme iz opereta, izvođene uglavnom van muzičke scene, na revijama i u kabareima.

S vremenom se javljaju i izvorne kompozicije, pisane sprva još u duhu originalnih operetnih melodija.

Izraz šlager potiče od nemačke riječi "Schlager", što u prevodu znači "udar" (slično engleskoj reči "hit"). Ovdje se radi o pesmi čija je melodija brzo, "na prepad", svojom laganom melodijom osvajalaljubitelje zabavne muzike i ostvarala veliki komercijalni uspeh.

U tom smislu je Šlager preteča većine vokalnih pop muzičkih formi današnjeg vremena, definisan kao urbana tj. gradska muzika, koja se nekada izvodila po bistroima, barovima, kabareima, neretko i na ulicama, trgovima, gde je svoju karijeru počela čuvena franscuska pevačica Edit Pjaf.

Od svetski poznatih šlager i šansona pevača tu su Aznavour, Brel, Montand, Becaud, Pjaf, mathieu, Hardy, Celentano, Macias, Martin, Sinatra, Porter... dok od domaćih Marjanović, Stojiljković.

Stojnić, Dedić, Veletanlić, Novaković, Diklić, Novak, Jevremović, Robić, Krkljuš, Vali, Petrali i još mnogi drugi.

U poslednjih desetak godina šlager trend se vraća na scenu preko gradskih žurki u kojima umesto bendova scenu zauzimaju DJevikoji retrospektivu hitova 50ih i 60tih, puštaju u plesnim aranžmanimaspajajući je sa drugim žanrovima poput rokenrola, proto punka i surfa.

U Beogradu je pre svega par godina osnovan i prvi retro šlager sastav poznat po imenu VIS Limunada. Grupa za kratko vreme postiže vrtoglav uspeh kod publike koji se odrazio rasprodatim koncertima i čestim gostovanjima po drugim gradovima u zemlji i regionu...

Bili ste ovde?

Vaše mišljenje, utisci i zapažanja o ŠLAGERI, SURF, ROKENROL ŽURKA / ŽILIJEN (VIS LIMUNADA) su izuzetno bitni i mogu pomoći drugima da donesu bolje odluke!

Ocenite ŠLAGERI, SURF, ROKENROL ŽURKA / ŽILIJEN (VIS LIMUNADA)!

Svojim mišljenjem, utiscima i zapažanjima pomažete svim nadji.info posetiocima - šta mogu da očekuju, da li je vredno njihove pažnje, kao i koje su dobre ali i koje stvari mogu da se poprave kod ŠLAGERI, SURF, ROKENROL ŽURKA / ŽILIJEN (VIS LIMUNADA)

Iznesenim mišljenjem vlasniku ŠLAGERI, SURF, ROKENROL ŽURKA / ŽILIJEN (VIS LIMUNADA) omogućavate da se direktno informiše o tome šta posetioci, kupci, kao i gosti - stvarno misle o ŠLAGERI, SURF, ROKENROL ŽURKA / ŽILIJEN (VIS LIMUNADA) i kako može da unapredi svoje usluge

Podelite vaše utiske sa ostalim nadji.info korisnicima ... iznesite ih rečima, ili ih pokažite slikom!